Strogonow wieprzowy

 Clipboard01

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego gulaszowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 wąskich ogórków kiszonych
  • 800 ml -1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz, majeranek, pieprz
  • ziele angielskie, 2 liście laurowe
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonej papryki
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni.
  2. W międzyczasie pokroić w plasterki pieczarki. I część podsmażyć z cebulą, posolić,  przełożyć do większego garnka i podsmażyć pozostałą część.
  3. Na tą samą patelnie wlać ponownie olej i przesmażyć pokrojone w kostkę mięso. jak się już częściowo zetnie, doprawić majerankiem i solą. Następnie zalać bulionem (około 400 ml), dodać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Dodać słodka paprykę i przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze podusić pod przykryciem przez kilka minut. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Mięso z sosem przelać do garnka z pieczarkami. Wlać resztę bulionu, doprawić świeżo zmielony pieprzem i wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
  6. Ogórki pokroić w plasterki i dodać do gulaszu. Wymieszać.
  7. Podawać z pieczywem lub kaszą.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>