Delikatne trufle twarogowe z kokosem

 Winter is coming :) a trufelki wyglądają jak śnieżynki. Tyle przyjemności w małym wydaniu.

 IMG_9103 aaa

Składniki:

  • 250  twarogu półtłustego (u mnie bez laktozy)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych + trochę do obtoczenia
  • 2-3 łyżki likieru orzechowego (ilość uwarunkowana waszymi preferencjami oraz zawarotścią alkoholu w likierze – im wyższy ty mniej go dodajemy)
  • 2 pękate łyżeczki masła orzechowego
  • 5-6 łyżeczek drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Twaróg pokruszyć widelcem, dodać masło orzechowe i nadal zagniatać widelcem aż się wymieszają oba składniki.
  2. Dodać cukier oraz wiórki kokosowe i ponownie zagnieść. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
  3. Na koniec dodać dwie łyżki likieru orzechowego i zagnieść. Jeżeli konsystencja kremu będzie za rzadka należy dodać wiórek kokosowych. Z uzyskanej masy powinny się łatwo formować kulki , ale twaróg nie powinien się za mocno przyklejać do dłoni.
  4. Łyżeczką nabierać masy i formować kulki, następnie obtaczając je w pozostałych wiórkach kokosowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>