Porowa zupa krem z czosnkowymi grzankami

 Pyszna, rozgrzewająca zupka.

 IMG_9201 a

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bardzo duży por
  • 7 małych ziemniaczków
  • 2 kubki bulionu
  • sól, pieprz
  • posiekana pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskiego
  • łyżka masła

Składniki:

  1. Pora pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. na maśle podsmażyć pora, kiedy zmięknie dodać ziemniaki i jeszcze razem smażyć przez kilka minut. Odrobinę posolić.
  3. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wyjąć ziarenka i liscie a następnie całość zblendować, doprawić pieprzem i solą.
  4. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać.
  5. Przygotować grzanki. Chleb włożyć do opiekacza i przyrumienić z obu stron (lub podsmażyć na patelni). Gotowe ciepłe grzanki przetrzeć świeżym czosnkiem i pokroić w kosteczkę. Posypać nimi zupę.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>