Makaron kukurydziany z dynią, słonecznikiem i fetą

 Kolejna propozycja makaronu z sosem dyniowym.Tym razem wersja bezglutenowa, makaron kukurydziany, z sosem dyniowym z fetą i prażonym słonecznikiem. Zapraszam do stołu :)

IMG_9139 a

Składniki (2 porcje):

  • 1  1/2 szklanki makaronu świderki z mąki kukurydzianej ( bez glutenu)
  • około 300-400 g dyni
  • 2-3 łyżki śmietany (można zastąpić jogurtem)
  • oliwa
  • sól, chili
  • 1-2 garście pestek słonecznika
  • feta (kilka plasterków)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al’dente według opisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Na suchej patelni podprażyć słonecznik. Należy co jakiś czas mieszać go aby się nie przypalił. Zdjąć z patelni.
  3. Dynię obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobiną oliwy. Kiedy zacznie się rozpadać podlać trochę wodą i dusić do momentu aż prawie cała dynia się rozpadnie. W międzyczasie posolić i doprawić chili (u mnie suszone w młynku, ale może być również sproszkowane).
  4. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
  5. Na talerze rozłożyć makaron, następnie nałożyć kremu dyniowego, posypać pokrojoną w kosteczkę fetą (np. po plasterku na talerz) i na koniec posypać pestkami słonecznika.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>