Chleb wieloziarnisty na piwie wersja III

 Zamarzył mi się chlebek, który mama piekła nam jak byłyśmy dziećmi. Mama obiecała mi że upiecze ten chlebek, no ale do tego czasu muszę poczekać a w chlebaku pusto. Długo nie myśląc sprawdziłam składniki w lodówce i szafce i okazało się że wszystko co potrzebne mam. Tak powstała trzecia wersja chleba na piwie, tym razem w proporcjach jest więcej „dodatków” niż mąki. Tak czy siak wyszedł bardzo smaczny.

 IMG_9165 a

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 garście (nie pełne pół szklanki) pestek słonecznika
  • 2 garście siemienia lnianego
  • 1 garść ziaren szałwii hiszpańskiej (nasiona chia)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (ok 14 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka piwa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać z sobą. Posolić.
  2. Wlać piwo i wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste , tzn. widoczne będą jeszcze suche składniki lub podczas mieszania ciasto będzie się oddzielać od siebie to wlać jeszcze troszeczkę piwa. Ciasto powinno bym mocno mokre ale nie płynne.
  3. Przełożyć ciasto do foremki (keksówki małej lub średniej) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C góra-dół przez 40-50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest suchy w środku).
  4. Wystudzić i mozna już jeść :)

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>