Ciasto dyniowe beztłuszczowe

 Mój własny przepis. Wyjęłam z szafki składniki i sama komponowałam ich ilość. Ciasto wyszło puszyste, miękkie, lekko dyniowe i przede wszystkim beztłuszczowe.

 Clipboard01

Składniki :

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 250 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (w zależności od upodobań)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwa paski (6 kostek) czekolady mlecznej lub deserowej posiekanej

Przygotowanie:

  1. PURE Z DYNI : Dynię obrać, umyć pokroić w kosteczkę i dusić na małym ogniu z odrobiną wody aż się rozpadnie. Następnie zdjąć z palnika i zmiksować na krem. Wystudzić.
  2. Do pure dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Powinno wyjść gęste ciasto. Przelać je do małej keksówki (20 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C góra-dół przez około 30-40 minut.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>