Makaron z sosem dyniowym i kurczakiem

 Sezon na dynię już dawno otwarty. Jeśli nie macie pomysłu co z nią zrobić (poza plackami czy zupą) to zachęcam was do spróbowania spaghetti z sosem dyniowym, naprawdę pychotka! U moich rodziców w ogródku wyrosły w tym roku ogromne banie ! (dynie) ale naprawdę mutanty :) Każda z nas dostała po jednej i takim oto sposobem mamy tydzień z dynią :D Coś czuję że po którymś razie będziemy mieli już jej dosyć. No nic, w każdym bądź razie keczup już zrobiony , zupa dyniowa na dwa dni też, a dyni jakby w ogóle nie ubyło :) Ogólnie to dyniowe szaleństwo! :)

 IMG_9109 a

Składniki:

  • dwa pęczki makaronu gryczano-pszennego (lub dowolny wybrany przez was)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g dyni
  • 4 łyżki śmietany 30% lub 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła (u mnie suszony lubczyk)
  • olej do smażenia
  • przyprawa do gyrosa

Przygotowanie:

  1. Kurczaka opłuka, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelnie, doprawić przyprawą do gyrosa.
  2. W międzyczasie wydrążyć środek, obrać, umyć i pokroić na małe kawałki dynię. Zdejmujemy gotowego kurczaka z patelni i na tą samą patelnie ponownie wlewamy trochę oleju i smażymy dynię, co jakiś czas mieszając.
  3. Czosnek posiekać dodać do dyni i dalej mieszać aż zacznie się rozpadać. Posolić i doprawić lubczykiem oraz pieprzem. Kiedy prawie cała dynia juz się rozpadnie, dodać śmietanę i wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
  4. W czasie kiedy smażymy dynię zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, odsączyć i wymieszać z gotowym sosem, na koniec dodać usmażonego kurczaka.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>