Szalona pizza z ziemniakami

Pomysł ? Nie wiem czy można to tak nazwać. Pizza powstała bo…bo Tata zadzwonił i powiedział: Wpadnij do nas po pracy, robimy z mamą pierogi, a że wpadłam a Mama miała za dużo ciasta na a za mało farszu to dała mi do domu resztę ciasta: Masz córuś, zrobisz sobie w domu pierogi. A że jakimś dziwnym cudem w sklepie 5 kg worek ziemniaków był tańszy niż te luzem na wagę, to mamy tym sposobem ogromny worek ziemniaków (chyba pierwszy w naszym małżeńskim życiu). A żeby się nic nie zepsuło to ułożyłam menu a cały tydzień. Mamy zatem tydzień ziemniaka. No ale jak to zwykle bywa trzeba go non stop modyfikować. Tak też powstała ta szalona pizza z spodem z ciasta na pierogi i ziemniakami. Potwierdza to jednak jedno: Obiad można zrobić z wszystkiego co mamy akurat pod ręką.

IMG_9075 a

Składniki:

  • wasze ulubione ciasto na pizzę (przepisy znajdziecie również u mnie w katalogu Pizza) lub reszta ciasta na pierogi (tak jak u mnie tym razem)
  • 1-2 duże ziemniaki
  • kostka mozzarelli startej na grubych oczkach
  • sól, czosnek niedźwiedzi, suszona bazylia,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Ciasto cienko rozwałkować.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i wysuszyć. Następie cieniutko pokroić na plasterki za pomocą mandoliny lub ostrego nożyka. Poukładać je na rozwałkowanym cieście. Ziemniaki posolić, polać odrobiną oliwy z oliwek. Rozsypać mozzarellę, posolić ponownie, posypać bazylią i czosnkiem niedźwiedzim i gotowe :)
  3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C góra-dół i piec około 20 minut do momentu aż ciasto sie dopiecze a ser zacznie się ładnie rumienić.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>