Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka taka klasyczna i prosta a jednak nietypowa bo podzielona na dwie. Z racji tego że nie lubię kiełbasy a Mój M. nie przepada za papryką, podzieliła ją na dwie części: bezmięsną z papryką, oraz mięsną z papryką. :) Bo w kuchni trzeba iść na kompromisy. Zapraszam po przepis.

IMG_9021 a

Składniki:

  • 7-8 dużych ziemniaków ugotowanych
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 300 g pieczarek
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz, koperek, słodka papryka, bazylia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Kiełbasę pokroić w plastry i rozłożyć na jednej połowie naczynia. Na drugą poukładać pokrojoną w kostkę paprykę.
  3. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Pod koniec należy je posolić. Gotowe pieczarki rozłożyć na ziemniakach.
  4. Śmietanę, mleko, jajka razem wymieszać za pomocą blendera lub trzepaczki do śmietany. Doprawić koperkiem, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Zalewa powinna być nieco przesolona, ponieważ ziemniaki i tak wchłoną większość soli. Zalać nią zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C góra-dół. Piec około 30 minut aż zalewa zgęstnieje lub całkowicie się zetnie.

Smacznego!

A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>